Lobophytum pauciflorum

Datum 2007/4/30 12:30:00 | Topic: mekani koralji


Lobophytum pauciflorum
razred: Anthoza
podrazred: Octocorallia
red: Alcyonacea
podred: Alcyoniina
porodica : Alcyoniidae (Leather Corals)
rod: Lobophytum
vrsta: L. pauciflorum
latinski naziv : Lobophytum pauciflorum
engleski naziv : Cabbage Leather Coral, Devils Hand Coral, Lobed Leather Coral
karakteristika koralja : mekani koralj, fotosinteticki koralj
staniste : Indijski i Tihi Ocean, Australija, Crveno more...
temperatura : 23-28 C
kvaliteta vode : sg 1.023-1.025; pH 8.2-8.4; dKH 8-12
svijetlo : slabo do srednje jako
protok: treba ga biti, ne previse, niti premalo, umjeren do jak


slikala: Deedeeopis i karakteristika:
Koralj koji je po svojim zahtjevima pogodan za mlade akvarije koji imaju slabije osvjetljenje i slabiji protok. Dobro podnosi povecanu kolicinu nitrata. Pod utjecajem jaceg i direktnijeg svijetla ima izrazeniju boju, dok s minimalnim svijetlom, polako gubi svoju boju i posmedji. Boja tijela je oker do smedja, dok su polipi izrazito bijele boje, te su rasporedjeni ne foru "trci, trci pa polip".
Zovu ga i "vrazja ruka" jer oblik tijela podsjecana ruku s puno prstiju. Veliki "klobuk" je smjesten na malu i jedva vidljivu "peteljku"

odrzavanje:
Po pitanju protoka i osvjetljenja je jako tolerantan, ali se treba obratiti pozornost da protoka ima i da nije prejak. U slucaju da nema protoka, po njemu se pocnu sakupljati cestice te samim time se moze dogoditi i neka bolest tj. propadanje koralja na tom dijelu. S vremena na vrijeme udju u «stazu» tj. oblik mirovanja, razdoblje kada su im polipi uvuceni, a koralj tada moze izgledati bolesno ili lose. To je normalni proces regeneriranja, nakon cega se on budi i biva jos veci i ljepsi. Duzina tog razdoblja traje razlicito, te moze potrajati od 1 dana pa i do nekoliko mjeseci.

smjestaj:
Najbolje ga je smjestiti na dno akvarija zbog svoje velicine i oblika.

razmnozavanje:
Razmnozava se seksualnim putem i fragiranjem, tj. mladi Lobophytoni se stvaraju na mjestu gdje je bila jedinka koju smo odrezali i stavili na novo mjesto. Kod presadjivanja ga je najbolje u startu staviti na manji protok, do kamena za koji zelimo da se prihvati, a mozemo ga dodatno pricvrstiti gumicom ili koncem ili probosti cackalicom.
Fragirati ga mozemo i djelomicno, na nacin da komadic (minimalno 1.5 cm x 1.5 cm) odrezemo od glavne jedinke i pricvrstimo za neko novo mjesto.


extra info:
Ribe iz roda Gobidona, porodice Glavoca-Goby (vidljivo na obje slike, iz dva razlicita akvarija) ih koriste kao svoj dom, mjesto gdje se osjecaju sigurnim, a cesto polazu i jajasca. U takvim slucajevima dobro je motriti na koralj, pa vidjeti rade li ribice stetu ili korist (steta je ako pocnu cupkati koralj i odlagati jajasca, a korist je ta sto samim svojim zivotom u koralju, odrzavaju cistoci povrsine samog koralja).slikala: Kiki


tekst napisala i prilagodila: Kahuna

Ovaj clanak dolazi sa Artreef - Morska akvaristika
http://www.artreef.net

Putanja ovog clanka je:
http://www.artreef.net/modules/news/article.php?storyid=112