Ulogiraj se
Username:

Password:


Izgubljena lozinka?

Registracija!

 Artreef partneri

 Sat i kalendar

 Blog, brbljaonica i igra

Blog
Blog


Online brbljaonica
Brbljaonica


Zaigrajte neku od igara
Igra


 Nove fotografije
Maui (2015/3/19)
Maui
010.JPG (2011/1/4)
010.JPG
Chaetodontoplus mes... (2010/2/28)
Chaetodontoplus mes...
Siganus magnifica (2010/2/28)
Siganus magnifica
Haliclona sp. (2010/2/28)
Haliclona sp.


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users

Sindrom"starog akvarija"
iskusni reefer
Joined:
2006/6/26 0:55
From Rijeka
Group:
reef
Posts: 1423
Offline
Napravljen je novi akvarij,po svim pravilima.Ima sump,refugum,skimmer,ca-reaktor,mjesac kalcija.Svjetla kako treba.period cikliranja je prosao.(trajao 6 mjeseci).Uneseni su meki,pa tvrdi koralji ,ribe.Sve fukcionira savrseno.Koralji rastu,u dobrom su stanju,otvorenih polipa prirodnih boja.Sve je idealno.
Vrijeme prolazi.Vlasnik akvarija dodaje oligo i trace i jos ponesto (po vlastitom nahodjenju).Hrani ribe,hrani koralje.Mijenja more,dolijeva RO-vodu.Parametri-odlicni.
Koralji rastu,s vremenom dodaje jos poneku pumpu jer koralji prijece cirkulaciju.Vlasnik je zadovoljan.
Nakon godinu i pol(nekad prije,a nekad i kasnije)pocinje primjecivati da koralji nekako blijede,polipi se zatvaraju i cini mu se da nesto ne "stima".Ali mjereci parametre sve je u redu.Naprosto se izgubila vitalnost i onaj "divlji",prirodni izgled koralja u ekspanziji.Meki koralji pocinju liciti "kuhanim" koraljima (blijedi,mlohavi,cesto zatvoreni).Odjednom pocinje primjecivati na nekim koraljima bijele tragove cistog,bijelog koralita,tkivo se povlaci i kroz neko vrijeme neki koralji polako,ali sigurno ugibaju.A parametri su u redu.
sto se dogadja ?

Novi akvarij prepun je svjezeg mora sa svim potrebnim sastojcima),koralja ima taman toliko da ne smetaju jedni drugima,cirkulacija je dobra.Ribe se uklapaju,ono dnevno zagadjenje vadi skimmer,filter preradjuje i sve je idealno.
S vremenom koralji rastu,bore se za prostor u koji konstantno ispustaju svoje izlucevine,otrove-kao i svi ostali mali i veliki organizmi.Promjena vode nije dovoljna da bi vracala uvjete,na one idealne-pocetne.U vodi pocinje nastajati konglomerat svih mogucih (uglavnom)organskih molekula ,koje nasi testovi-ne mogu mjeriti.Javlja se cijano(naizgled nicim izazvan) .A vlasnik svoje dnevne poslove oko akvarija nije prilagodio situaciji koja je s vremenom nastala.
Neki elementi, koje inace ne mozemo mjeriti, nagomilali su se,nekih drugih nastao je potpuni manjak.
Zar ne mozemo takvu situaciju rijesiti vecom izmjenom mora ?
Ne.Dok se sve to polako zbivalo,a reakcija vlasnika je izostala(jer nije primjetio ili nije znao kako reagirati)doslo je i do drugih promjena:u akvariju su neke bioloske zajednice nestale,neke druge su se previsa razmnozile.(kao i mikro kulture). I one ce odsada igrati veliku ulogu u zivotu akvarija i nece dozvoljavati povratak "na staro".
Dogodio se tzv.sindrom "starog akvarija".

Jedno vrijeme su akvaristi bili skloni nazivati to nekakvim normalnim stanjem koje se ne moze izbjeci.Neki su jednostavno "ugasili"taj akvarij i formirali novi u kojem je sve pocinjalo od pocetka.

Kako rijesiti taj problem ?

Stalnim pracenjem stanja u akvariju treba nauciti "citati"njegove organizme.Oni nam govore i kakvo je stanje njihovog okruzenja.cega u vodi nedostaje,cega ima previse.I treba ocitati kako reagirati:da li je potrebno ponekad izvuci otrove izlucene iz koralja(kratkotrajnom terapijom AU),treba znati kad se neka tvar nagomilala,a kada je ima u manjku.Poneki akvaristi su u odredjenom periodu mijenjali i preko 50% mora da bi vrataili prirodni balans.(ali i to treba ciniti pravodobno),da se ne dogodi jos veci disbalans.
Sve poslove u akvariju treba "sveto"postovati.
Ako treba promijeniti more-onda se s tim ne ceka.Ako treba ocistiti skimmere-ni to ne ceka.Ne moze se zanemarivati ni jedna stavka-ni najmananja,jer od puno malih pogresaka i nemara-nastat ce veliki problem koji ce se tesko rijesiti.

Zato ne mozemo reci:dogodio se sindrom"starog akvarija,kao da mi tome nismo krivi.On se dogodio jer nismo znali ili htjeli reagirati tako da ga sprijecimo.Jer u stvari-sto je akvarij stariji,to bi trebao biti savrseniji-ali samo kod akvariste koji ga zna pravilno voditi.

Posted on: 2007/9/11 15:19

Edited by XENIA on 2007/9/11 15:36:32
_________________
lela
Transfer the post to other applications Transfer


Re: Sindrom"starog akvarija"
artreef urednica
Joined:
2006/6/23 15:40
From Zagreb
Group:
artreef urednica
Posts: 1669
Offline
vidis, vidis...

taman sam o tome mislila zadnjih dana, posto sam se nacitala o tome i malo s tobom pricala, razmisljala sam otvoriti tu temu, ali ti si je bolje srocila i bolje napisala

Mislim da je i bitan cimbenik to da niti jedna porodica koralja ne bi smjela "zavladati" u akvariju jer u tom slucaju svi ostali su nadrapali
(to vrijedi i za mlade akvarije i za stare-posebno one gdje se jedan odredjeni koralj previse razrastao).

Treba redovito "podstucavati" koralje a i biti umjeren, kako u jelu tako i u pice, hocu reci: prekrcavanje koraljima i ribama ne valja, previse necega ne valja.
-a i na koraljnim grebenima nema toliko vrsta svega i svacega, izmjesanih na tako malom mjestu

hmmm...imam li ja preivise koralja u akvariju?, kada cu reci dosta bilo?! Necu stavljati nove vrste, nove fragove?

Posted on: 2007/9/11 15:58
Transfer the post to other applications Transfer


Re: Sindrom"starog akvarija"
iskusni reefer
Joined:
2006/6/26 0:55
From Rijeka
Group:
reef
Posts: 1423
Offline
A cuj-u moru je to -kako-gdje.
Evo bas u jednoj Fossinoj knjizi je bio slikan jedan oveci kamen 1mx1,5m(onako usred pjescanog dna na GBR) ,na kojem su izbrojili ni manje ni vise nego 21 vrstu koralja;9 vrsta mekih i 12 vrsta tvrdih.

Naravno,postoje neka podrucja gdje prevladavaju gotovo monokulture.

Recimo na Karibima meke koralje u potpunosti zamjenjuju razne vrste (uglavnom) zooxantheliranih gorgonia.
A opet vrh barijere na Havajima ne zauzimaju acropore nego-poritesi.

Jasno.mi u akvariju nekako uvijek zelimo sto vise vrsta,pa se tome tesko oduprijeti (prava manija) i imamo manje-vise neprirodno puno vrsta na malom prostoru.Pa ih onda moras sisati i rezati (pravi gardening) .Jedino sto sam primjetila da oni to i te kako trebaju i vole.sto vise napr.rezes acroporu,to je ona deblja,snaznija,otpornija,zbijenog ,tvrdog koralita,pa na kraju jedva odcvikas granu i treba ti pila.(zvuci nemilosrdno-ali u prirodi njih "rihtaju" ribe-papagaji,otkidaju oluje i klopaju razni andjeli.).
I da-dobro si nadopunila ovu temu.
Pa evo i jos poneki dodatak:recimo sistem Miracle mud-zahtjeva nakon nekog vremena vadjenje pola "muda" i nadomjestanje tog dijela novim.Ako tako ne ucinis-sam si kriv za neuspjeh.
Ili samo jedan faktor: HQI lampe treba mijenjati svakih 6 mjeseci.Ako to ne napravis favoriziras spektar koji ce pogodovati rastu algi (jer je dio spektra koji pogoduje koraljima vec potrosen).E sad,ako se nekome ne da mijenjati lampe(koje su skupe) i po par godina-sta se tu ima reci,kad te takav pita zasto mu akvarij nije ok?

Posted on: 2007/9/11 16:26
_________________
lela
Transfer the post to other applications Transfer


Re: Sindrom"starog akvarija"
iskusni reefer
Joined:
2006/6/26 0:55
From Rijeka
Group:
reef
Posts: 1423
Offline
I ode moja tema u druge vode (kao i obicno.)

Posted on: 2007/9/11 16:29
_________________
lela
Transfer the post to other applications Transfer


You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.

[Advanced Search]


 Slike iz artreef galerije
Caulastrea-Candy.jpg
ciporeef-13

 Prijateljske stranice

 Ekoloske stranice

 Mapa artreef-a

 Virii, upozorenja

 Muzika


forum za morsku koraljnu akvaristiku Artreef.net