Ulogiraj se
Username:

Password:


Izgubljena lozinka?

Registracija!

 Artreef partneri

 Sat i kalendar

 Blog, brbljaonica i igra

Blog
Blog


Online brbljaonica
Brbljaonica


Zaigrajte neku od igara
Igra


 Nove fotografije
Maui (2015/3/19)
Maui
010.JPG (2011/1/4)
010.JPG
Chaetodontoplus mes... (2010/2/28)
Chaetodontoplus mes...
Siganus magnifica (2010/2/28)
Siganus magnifica
Haliclona sp. (2010/2/28)
Haliclona sp.


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users

malo o fragiranju
artreef urednica
Joined:
2006/6/23 15:40
From Zagreb
Group:
artreef urednica
Posts: 1669
Offline
Posto je fragiranje normalna radnja nas akvarista koji zelimo razmnozavati nase koralje iz ovog ili onog razloga, ovih cu se dana pozabaviti ovom temom, tj. fragiranjem.

(naravno dobrodosli su svi komentari, vlastita iskustva, upiti, nedoumice...)

Pocinjemo od najjednostavnijih:

mekani koralji: "kozasti koralji"

Sinularije, sarchopitoni...
To su koralji koji rastu dosta brzo i progresivno i moze nam se vrlo lako dogoditi da prerastu akvarij ili rastu na nekom kamenu a tamo nam smetaju, pa bi ih zeljeli premjestiti.

Prvi slucaj: premjestanje "kozastih koralja"
1. odredimo novo mjesto gdje cemo postaviti koralj, pripremimo gumicu ili konac (nikako metalnu zicu), najbolji je neki materijal koji se poslije lako odstrani
2.Uzmemo noz, skare (koji i inace upotrebljavamo samo za akvaristiku...nemojte uzeti zenin noz za kruh, jer joj sigurno nece biti drago, a i mogli biste imati ozbiljne posljedice)
3.Zarezemo, cim ravnijim rezom, skoro uz sam "korjen" koralja (osim ako ne zelimo da nam brzinski naraste novi koralj na tom mjestu)
4. Odrezani koralj pricvrstimo na mjesto koje smo odabrali, u slucaju da je to neko mjesto koje ne mozemo dobro dohvatiti, pricvrscivanje koralja mozemo uciniti i drvenom cackalicom (ali ne onom kojom ste prije cackali zube)
5. Tako odrezani koralj, koji se ne usudite na ovaj ili onaj nacin pricvrstiti mozete pricvrstiti sitnim kamencicem i staviti na neko mjesto bez prejakog protoka i naravno "smetala" u obliku jezeva, puzeva, samaca, zvijezda i naprasitih riba koje bi mogle pomaknuti koralj

Drugi slucaj: fragiranje tj. od jednog koralja zelimo nekoliko njih, manjih...
1. U slucaju da zelimo ostaviti koralj na istom mjestu a od njega dobiti nekoliko manjih, zarezemo ga na 1/3
2. Ako se radi o sarcophitonu velikog klobuka, taj klobuk mozemo srezati na nekoliko manjih djelova i preseliti ih na manje kamencice ili postaviti na nacin opisan u tocki 5 prvog slucaja. Kod sinularija mozemo rezati grane ili izboje

Naravno sve ovo vrijedi i ako vam je koralj bolestan i pocinje propadati...tada je najbolje "los" dio temeljito izrezati (van akvarija, da se bolest ne siri), koralj obrezati do zdravog dijela, najbolje ravnim rezom, da nije zarezuckan malo sim malo tam, isprati u moru (uzmite u posudu akvarijske vode i u tome jos dobro isperite koralj).
U takvom slucaju je jako dobro kapnuti (po uputstvima) malo joda u akvarij

happy fragging svima

Posted on: 2007/9/10 11:59
Transfer the post to other applications Transfer


Re: malo o fragiranju
iskusni reefer
Joined:
2006/6/26 0:55
From Rijeka
Group:
reef
Posts: 1423
Offline
evo i nekih dodataka.

Za rezanje mekih koralja (kozastim koraljima nazivaju se samo gorgonije)-puno je bolje upotrijebiti stilet(ili rezac za tapisone i sl.) .Rez je tanji a ostecanja manja.

Koralj je bolje ucvrstiti napr.tankim stezacem(za kablove) i to ne previse cvrsto.Lastik stvara konstantan pritisak i moze prerezati koralj,kao i konac,najlon i sl.
Ne znam kako odrezani koralja ucvrstiti kamencicem jer uglavnom ni oveci kamen nije dovoljan,frag mekog koralja moze se stisnuti dovoljno da izmigolji ispod kamena i po nekoliko puta.Osim toga,odrezanim dijelovima treba dovoljna cirkulacija, koja ce stalno ispirati "ranu".
Kap joda -ne vidim razloga jer u akvarij se dnevno treba dodati puno vise od kapi joda,a nije preporucljivo(ni u kojem slucaju) premazati odrezane dijelove tinkturom joda-za rane.

Posao trazi malo iskustva.
Ne fragirajte koralje koji nisu u progresivnom rastu.
Ne fragirajte koralje koji izgledaju bolesno i zatvorenih polipa(osim ako zelite spasiti zivot nekom fragu,jer je koralj u raspadanju).
Frag mekog koralja treba imati odredjenu velicinu-bar 10 cm
kad je stisnut.(osim ako koralj sam "ostavlja"fragove".
Fragiranjem cete provjeriti i stanje zdravlja koralja-mjesto reza mora biti kompaktno,lijepe boje ,bez mekih dijelova i rasutih potpornih "iglica"kalcija).
Odrezani fragovi trebali bi otvoriti polipe ubrzo-neki vec drugi dan,a koralj od kojeg se rezalo-takodjer.

Posted on: 2007/9/10 16:15
_________________
lela
Transfer the post to other applications Transfer


Re: malo o fragiranju
artreef urednica
Joined:
2006/6/23 15:40
From Zagreb
Group:
artreef urednica
Posts: 1669
Offline
fragiranje montipora, seriatopora, acropora, poccilopora
(i mnogih drugih sps koralja)

Po mom misljenju njih je skoro pa najjednostavnije fragirati
(naravno ako je koralj dovoljno velik i ako imamo dvokomponentno ljepilo za koralje).

Neke vrste su dosta osjetljive na fragiranje, posebno neke Acropore, ali ja nisam imala do sada nikakva losa iskustva s niti jednim sps kojeg sam namjerno ili slucajno fragirala.

Granu koju smo odrezali najbolje je ucvrstiti dvokomponentnim ljepilom, na nacin da smo ga zapiknuli u neku rupu i onda ga zaljepili. Postoje jos neki zanimljiva pomagala pri ucvrscivanju: slavf i drveni stapici za rostilj na koji mozemo pricvrstiti frag.

U slucaju da su vam koralji bolesni, oboljelo od white bend bolesti, tip bolesti koja se ne siri brzo, jer postoji isti tip bolesti koji se siri jako brzo i cijeli koralj ode u dan dva, ali ipak koralj odumire od korjena, najbolje ga je odrezati na zdravom tkivu (izvan akvarija). Bolesni dio treba baciti.

Kako Xenia kaze, koji puta se ne isplati dirati bolesni koralj, jer ga se moze samo jos dodatno stresirati, ali u mnogim slucajevima, to je jedini nacin da se spasi kolonija.
Ako vam koralji pocinju odumirati, fragiranje je rjesenje, ali se treba zapitati, zasto se bolest pojavila i sto se to u akvariju dogadja da su koralji bolesni (najcesci uzrok bolesti koralja je losa kvaliteta mora, slaba filtracija, los salinitet, neprimjerena temperatura, premladi akvarij...

U slucaju da ste kupili koralj, koji je los (recimo neki mekani), ostavite ga dan, dva, tjedan (sve ovisi o stanju koralja), pa ako se on ne stabilizira i ne krene na bolje ili brzo krene propadati, onda ga treba fragirati i pokusati spasiti.
sto se mene tice, ne bih koralj nikada dirala, osim ako stvarno nema potrebe za time, tj. ako se ne pokaze da mu nema spasa i da samo sve vise i vise propada. Naravno sve ovisi i o samoj vrsti bolesti koja je zahvatila pojedini koralj.
Znaci treba neko znanje i iskustvo da bi se moglo odluciti da li je ili nije isplativo rezati koralj koji je u losem stanju.

Fragovi sps koralja ne moraju biti veliki, ali oni manji od 1 cm imaju vrlo malo sanse za prezivljavanjem, ali naravno sve ovisi i o kvaliteti mora u akvariju, mjestu gdje postavimo koralj

I da, ja uvijek preporucujem Jod, Lugos mi je najbolji i koristim ga, po potrebi, nekom osjecaju (njega treba svega 4 kapi na mojih 440 l), znaci uputstva se treba drzati i nikako se ne smije pretjerati s jodom, a kamoli premazivati koralje tim ili nekim drugim sredstvom. Jod uz to u prevelikim kolicinama moze vise stetiti nego koristiti, kao uostalom i stroncij i jos neki suplementi.

Posted on: 2007/9/11 9:05
Transfer the post to other applications Transfer


You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.

[Advanced Search]


 Slike iz artreef galerije
London aquarium-2
plavopolipna montipora

 Prijateljske stranice

 Ekoloske stranice

 Mapa artreef-a

 Virii, upozorenja

 Muzika


forum za morsku koraljnu akvaristiku Artreef.net