Ulogiraj se
Username:

Password:


Izgubljena lozinka?

Registracija!

 Artreef partneri

 Sat i kalendar

 Blog, brbljaonica i igra

Blog
Blog


Online brbljaonica
Brbljaonica


Zaigrajte neku od igara
Igra


 Nove fotografije
Maui (2015/3/19)
Maui
010.JPG (2011/1/4)
010.JPG
Chaetodontoplus mes... (2010/2/28)
Chaetodontoplus mes...
Siganus magnifica (2010/2/28)
Siganus magnifica
Haliclona sp. (2010/2/28)
Haliclona sp.


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users(1) 2 »


Aklimatizacija-osmoregulacija...
iskusni reefer
Joined:
2006/6/26 0:55
From Rijeka
Group:
reef
Posts: 1423
Offline
Organizme koje smo tek dobili treba aklimatizirati na nove uvjete.Nije vazno koliko su vremena putovali,ni da li smo ih samo preselili iz nekog drugog akvarija,koji ima drukciju vodu od nase.To se odnosi na sve morske organizme;ribe,koralje,rakove,jezeve...Oni su stigli u vodi koja vjerojatno ima drukcije parametre od nase i drukciju temperaturu,sto je najmanje vazno.Svi ti organizmi naucili su se adaptirati na razlicitu temperaturu-to su dozivljavali i u prirodi.Da,to mozemo uciniti-objesiti njihovu vrecicu u svoj akvarij,ali puno vaznije od toga je adaptirati ih na novi salinitet,na drukcijki Ph.

OSMOREGULACIJA

Svi vodeni organizmi kroz membrane svojih stanica izmjenjuju vodu s okolinom koja ih okruzuje.To moze biti aktivna izmjena(za koju trose energiju) ili pasivna za koju se energija ne trosi.Smjer u kojem ce teci ta izmjena ovisi o koncentraciji(tekucine u stanici i medija u kojem se organizam nalazi)Ukoliko je napr.salinitet u staniici nizi od onog u okolini,tekucina veceg saliniteta naglo ce prodirati u stanicu ,dok se njihove koncentracije ne izjednace.Tj.od viseg tlaka prema nizem.
Vecina organizama pokusava stabilizirati uvjete između stanice i okoline,aktivnim transportom iona,da bi osmotski tlak u stanicama,cim vise priblizili onom u okolnom me4diju.
Konkretno:Organizam koji je u kupljen i u najlon vrecici je,u moru sal.35 g/l,i ubacis ga u akvarij u kojem je 32 g/l,okolna voda naglo ce se sjuriti u njegove stanice,a on sam ce pokusavati transportom iona istjerati8 visak iona u okolni medij.Neki nece moci podnijeti tako naglu promjenu
saliniteta.

AKLIMATIZACIJA NA Ph

Isto se desava i sa Ph -reakcijom.-Normalni Ph morske vode je između 8.2 i 8.4,sto je luzna reakcija.Kad se organizam transportira,u vrecici je zatvoren s određenom kolicinom zraka.Pri disanju organizam ispusta co2 i koncentracija tog plina iznad vode raste,pa i u vodi.10% ukupne kolicine otopljenog co2 u vodi pretvara se u ugljicnu kiselinu i Ph pada.Nije rijetkost ,da u duzem transportu Ph mora,ode u kiselu reakciju (6.5 ).U prirodnom moru,u kojem ti organizmi zive to se ne događa nikada i to je za njih veliki stres.Prezivljvaju iskljucivo zbog toga sto se ti uvjeti u vrecici pogorsavaju postepeno,pa se organizam prilagodi.Kad stignu u takvim uvjetima,mi ih ponovo moramo vratiti na uvjete (ovaj put naseg akvarija).Zato je bitno da to cinimo vrlo postepeno,kroz sat i vise vremana,vadeci malu kolicinu vode iz vrecice,a nadomjestawjuci je nasom akvarijskom ,do god se uvjeti ne izjednace.
Ponekad se dogodi da organizmi vec stignu u tako losem stanju jer su vec nastupila organska ostecenja.Međutim organizam koji je uspjesno prezivio transport,moguce je losom aklimatizacijom trajno ostetiti.To se i ne mora odraziti odmah ,ali dobrom aklimatizacijom sigurno cemo mu produziti vijek u nasem akvariju.

Posted on: 2006/7/9 0:11

Edited by XENIA on 2006/7/14 15:00:58
Transfer the post to other applications Transfer


Re: Aklimatizacija-osmoregulacija...
reefer
Joined:
2006/6/26 10:17
Group:
reef
Posts: 697
Offline
Interesantno, znaci u svakom slucaju savjetujes "drip drip"(oprostite to ja tak zovem:D) aklimatizaciju?
Onak, na kapaljku, sto sporije...?

Al me interesira kako se ponjeti u situaciji kada organizam dođe u vrecici, recimo iz Singapura, gdje ga oni zapakiraju u male vrecice i vjerojatno(naglasavam vjerojatno!) oni putuju i po 24h, te na kraju kada dođu do ducana npr. voda u vrecici je zuckasta, a vrecica je sva ispuhana, riba izgleda "prozirno" ili polumrtvo...?
Dal onda naglo ribu prebacit u akvarij, iz prljave vode u cistu kao npr anemonu, ili opet raditi drip drip:D metodu iako mozda ta riba nema tih cca 1h vremena za aklimatizaciju?

Evo konkretan primjer jer sam to radio i neznam ni sam sto je pametno na kraju... razum govori drip drip, no srce baca direkt u vodu.

Posted on: 2006/7/10 21:59
Transfer the post to other applications Transfer


Re: Aklimatizacija-osmoregulacija...
iskusni reefer
Joined:
2006/6/26 0:55
From Rijeka
Group:
reef
Posts: 1423
Offline
Quote:

stina wrote:


Evo konkretan primjer jer sam to radio i neznam ni sam sto je pametno na kraju... razum govori drip drip, no srce baca direkt u vodu.
Imala sam priliku biti prisutna kod jedne takve importacije(srecom-nisu sve takve-ima PRAVIH importatora).Bez obzira sto zelis odmah jadne organizme baciti u vodu,vjeruj,napravis im vise stete.Mozda ce oni prezivjeti taj sok,ali posljedice mogu nastupiti tek kasnije,a da ti ni ne znas da su te posljedice zbog toga. Oni koji mogu prezivjeti,siugurno ce prezivjeti i ako im malo,pomalo ubacujes svjezu vodu.
Uostalom,koja je razlika između njih i ljudi.Valjda znas da nekome tko je skoro umro od zeđi,ne smijes dati casu hladne vode,iako bi ju on sigurno iskapio,a to bi ga moglo ubiti.Ili smrznuti planinari-stave li ih na pecicu ??

Posted on: 2006/7/11 0:23
Transfer the post to other applications Transfer


Re: Aklimatizacija-osmoregulacija...
tek provirio
Joined:
2006/7/6 9:11
Group:
reefer
Posts: 23
Offline
Ovo sto je napisano u vezi osmoregulacije mi je pomalo cudno, tu ne mislim na sam princip.

Da ostavim po strani ribe koje nisu deo naseg interesovanja nego da uzmemo u obzir samo ove koje mi gajimo u akvaristici. Sve te ribe imaju mnogo manju ukupnu koncentraciju soli u telesnom fluidu od koncentracije soli koju ima morska voda i nema teorije da riba tezi da izjednaci te koncentracije. To znaci da je i 32 i 35 g/l soli daleko iznad koncentracije soli fluida kod riba i da onaj konkretan primer dat u objasnjenju je jednostavno diskutabilan. Pored toga voda kod morskih riba se unosi aktivnim transportom i to tako sto morske rib piju vodu a gubi se pasivnim transportom preko skrga. Preko skrga nema unosa vode kod ovih morskih riba pa tako nema ni sta da se sjuri u ribu a to vazi sve dok se salinitet ne obiri negde do oko desetak g/l.

Kiselinsko-bazni balans kod riba je dosta zavrnut i neznam da li je potrebno o tome diskutovati. Pogotovo ako se tu izostavlja i temperatura.

Poredjenje riba sa ljudima nije bas najprihvatljivije jer su tu ipak razlike velike. Primere mozes da postavis i u obrnutom smeru i da opet sve bude korektno. Recimo ako je neko kod velikog izvora toplote da li ces ga polako udaljavati ili ako je neko u zatrovanoj prostoriji da li ces ga micati santimetar po santimetar u narednih sat vremena do svezeg vazduha? Ima takvih primera na stotine pa je bolje da se ne vezujemo za njih i izvlacimo takve zakljucke.

Praksa je cudna i verujem da svako ima neku svoju metodu kako da aklimatizuje ribe.

Posted on: 2006/7/11 11:54
Transfer the post to other applications Transfer


Re: Aklimatizacija-osmoregulacija...
reefer u usponu
Joined:
2006/7/3 9:18
Group:
artreef ekipa
Posts: 306
Offline
Da Boban je u pravu. Kod morskih riba i drugih organizama (hobotnice, sipe...) koncentracija soli u stanicama je puno manja nego u moru koje ih okruzuje. Inace bi ribe koje jedemo bile jako slane, a svatko tko je probao bilo koju morsku ribu zna da nije slana (osim ako ju ne zasolis)

Da bi riba uopce zivjela ona mora odrzavati razinu soli u organizmu prihvatljivom. Ono sto se osmozom događa je onako kako je Xenia napisala samo s određenim razlikama.
Membrane stanica organizama su polupropusne opne. To znaci da neke tvari propustaju dok druge ne propustaju. Ta stanicna membrana propusta vodu. Dakle osmozom kod organizama u morskoj vodi okolina izvlaci vodu iz stanice dok se soli zadrzavaju u stanicama. Zato morske ribe piju vodu kako bi nadomjestile gubitak vode osmozom. Druga je situacija kod slatkovodnih riba. U njihovom je tkivu veca koncentracija soli nego u okolnoj vodi. Stoga osmoza u slatkoj vodi ide obrnuto tj. voda nadire u stanice tih riba, a slatkovodne ribe aktivnim procesom izbacuju visak vode iz sebe.
Osmoregulacijom organizmi se prilagođavaju uvjetima okoline pa ili vise piju vode ili je manje piju ili je vise izbacuju ili je manje izbacuju. Postepenost prilagođavanja je potrebna kako npr. riba iz visokog saliniteta ne bi bila bacena u vodu niskog saliniteta. Tada bi riba dok jos ne uspostavi optimalnu osmoregulaciju progutala previse vode i time bi poremetila optimalnu koncentraciju soli u svom tkivu.

Posted on: 2006/7/11 12:19
Transfer the post to other applications Transfer


Re: Aklimatizacija-osmoregulacija...
reefer u usponu
Joined:
2006/7/7 13:31
Group:
reefer
Posts: 226
Offline
I manjoj meri ima soli i voda prolaze i kroz telo riba, slicno kao kas se i mi znojimo.Morske ribe imaju odprilike 11 ppm unutarnju slanost sto je jedna trecina medija koji ih okruzuje, t.e. sadrze vise vode i manje soli nego li okruzenje, zato oni moraju osmoregulirati kako bi regulisali promjene.
Njihova tenedencija ka osmo equlibriumu( jednaka distribucija soli i vode) prourukuje konstantno teranje vode kroz telo riba u okolni medij (voda). Tako ovo postaje problem, riba mora piti vodu kako ne bi dehidrirala, ali voda koja morske ribe piju sadrzi velike koncentracije Na i Cl.Riba mora sebe osloboditi visak soli kako ne bi dehidrirala.
E ovo se ostvaruje kroz bubrege(kako je na Hrvatskom ) i specijalizovane celije i skrge koje odvajaju Na Cl. Visak znaci prodje kroz te celije i vrati se u vodu.
Mnogo morskih riba su aktivni osmoregulatori, i mogu se prilagoditi razlicitim salinitetima.. naravno ako se to radi kako treba.

Aklimatizacija drip metodom zavisi od kvalitete vode u kojoj je stigla riba, t.e pristup aklimatizacije zavisi od stanja i kvalitet vode.

Posted on: 2006/7/11 12:38
Transfer the post to other applications Transfer


Re: Aklimatizacija-osmoregulacija...
iskusni reefer
Joined:
2006/6/26 0:55
From Rijeka
Group:
reef
Posts: 1423
Offline
Ovi postovi su me nagnali da donekle promijenim nacin pisanja u topicsima.Nekako uvijek mislim da cu biti dosadna,ako bas razvezem i uđem u totalna objasnjenja.Uvijek pokusavam stvar nekako skratiti,jer se bojim ,ako netko vidi clanak koji ide "od Poncija do Pilata"
,nece mu se dati niti da ga cita.Ali ,obzirom da vidim da se sve ,ipak,i te kako cita,mislim da cu ipak poceti vise ulaziti u detalje.U zelji da skratim,mozda sam sama sebi jasna,ali ne i drugima.
Napr,nisam ni objasnjavala sto je osmoza(polupropusna opna itd,itd...),a trebala sam, i jos po nesto,a kako je sad vec jaaaaako kasno sutra cu si dati truda

Posted on: 2006/7/14 1:34
Transfer the post to other applications Transfer


Re: Aklimatizacija-osmoregulacija...
artreef urednica
Joined:
2006/6/23 15:40
From Zagreb
Group:
artreef urednica
Posts: 1669
Offline
Xenia, uopce neka te ne brine da ces biti dosadna. Sto se mene tice, mozes se razvezati do neba i nazad (do Poncija i Pilata ) i sve cu procitati (a i svi ostali koji zele znati ponesto vise)

Posted on: 2006/7/14 13:35
Transfer the post to other applications Transfer


Re: Aklimatizacija-osmoregulacija...
iskusni reefer
Joined:
2006/6/26 0:55
From Rijeka
Group:
reef
Posts: 1423
Offline
Evo izvornika : "All organism have a certain exchange or transport of water and salts beetween their cells and medium that surrounds them.This may be an active transport,requiring an exspenditure of energy,or passive transport,which does not require any use of energy.The direction in which the water flows is determin by the concentration of salt in the cells and in the surrroundeing medium respectively.The flow of water goes from place with high osmotic pressure (low salinity)to one with a higher salinity.This results in a state of balance in the concentration of salts in both places.Most marine organisms try to stabilize this condition by the active transport of ions,so that the ossmotic preswsure in their cells ccorresponds most closely to that of their environment.
If a marine animalis moved from a pet shop,where it has become accustomed to aquarium water with a salinity of 37 ppt,and placed directly into an aquarium watter with 37 ppt,and placed directly into an aaquarium with 34 ppt,the surrounding water will at once start flowing into the cells of the animal.at the same time the animal will try to compensate this by the active transport of ions from the cells into the surrounding medium.Most animals cannot take a sudden large change of salinity.So if they are moved from
one aquarium to another,care should be taken to acclimatize
them slovly to their new surroundings.A very simple way of doing this is to put them in a bucket or another container for a while and add water from their new aquarium drop by drop.For particularly delicate animals this aclimatization may take hours."
Fossa,Nilsen :" The modern coral reef aquarium "

Posted on: 2006/7/14 14:59
Transfer the post to other applications Transfer


Re: Aklimatizacija-osmoregulacija...
iskusni reefer
Joined:
2006/6/26 0:55
From Rijeka
Group:
reef
Posts: 1423
Offline
Osmoregulacija je ,pojednostavljeno,izjednacavanje tlaka ili tekucina raznih gustoca,kroz polupropusnu membranu.
Kakve to veze ima s fiziologijom ribe koju si ti ovdje ubacio ? O tome sam imala namjeru pisati,ali u clanku o fiziologiji ribe.
To su dvije razlicite teme .Ali,ako sam ja lose prevela,evo orginala ,Fossa je to mozda bolje objasnio!u tekstu iznadQuote:

boban wrote:
Ovo sto je napisano u vezi osmoregulacije mi je pomalo cudno, tu ne mislim na sam princip.

Da ostavim po strani ribe koje nisu deo naseg interesovanja nego da uzmemo u obzir samo ove koje mi gajimo u akvaristici. Sve te ribe imaju mnogo manju ukupnu koncentraciju soli u telesnom fluidu od koncentracije soli koju ima morska voda i nema teorije da riba tezi da izjednaci te koncentracije. To znaci da je i 32 i 35 g/l soli daleko iznad koncentracije soli fluida kod riba i da onaj konkretan primer dat u objasnjenju je jednostavno diskutabilan. Pored toga voda kod morskih riba se unosi aktivnim transportom i to tako sto morske rib piju vodu a gubi se pasivnim transportom preko skrga. Preko skrga nema unosa vode kod ovih morskih riba pa tako nema ni sta da se sjuri u ribu a to vazi sve dok se salinitet ne obiri negde do oko desetak g/l.

Kiselinsko-bazni balans kod riba je dosta zavrnut i neznam da li je potrebno o tome diskutovati. Pogotovo ako se tu izostavlja i temperatura.


Praksa je cudna i verujem da svako ima neku svoju metodu kako da aklimatizuje ribe.

Posted on: 2006/7/14 17:00
Transfer the post to other applications Transfer(1) 2 »You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.

[Advanced Search]


 Slike iz artreef galerije
Pictichromis porphyreus
fungia

 Prijateljske stranice

 Ekoloske stranice

 Mapa artreef-a

 Virii, upozorenja

 Muzika


forum za morsku koraljnu akvaristiku Artreef.net