Ulogiraj se
Username:

Password:


Izgubljena lozinka?

Registracija!

 Artreef partneri

 Sat i kalendar

 Blog, brbljaonica i igra

Blog
Blog


Online brbljaonica
Brbljaonica


Zaigrajte neku od igara
Igra


 Nove fotografije
Maui (2015/3/19)
Maui
010.JPG (2011/1/4)
010.JPG
Chaetodontoplus mes... (2010/2/28)
Chaetodontoplus mes...
Siganus magnifica (2010/2/28)
Siganus magnifica
Haliclona sp. (2010/2/28)
Haliclona sp.


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users



(1) 2 3 »


Moze li se bez OSMOZE ?
tek provirio
Joined:
2007/3/2 12:19
Group:
reefer
Posts: 24
Offline
Pitam dal je obavezna upotreba osmolatora za morsku vodu?

Posted on: 2007/4/8 16:28
Transfer the post to other applications Transfer


Re: Moze li se bez OSMOZE ?
iskusni reefer
Joined:
2006/6/26 0:55
From Rijeka
Group:
reef
Posts: 1423
Offline
Nesto si pobrkao.Osmolatorje uređaj koji regulira nivo vode(pri dodavanju isparene vode napr.).
Uređaj za osmozu iz vodovodne vode stvara oko 98 % cistu vodu .
Obzirom da pitas moze li bez : bez osmolatora se moze.

:bez uređaja za osmozu se isto moze,ali nije preporucljivo,jer dodajes vodovodnu vodu u kojoj ima svega-ovisno o tome gdje zivis- a sve to je stetno za akvarijske organizme.Ako je akvarij samo s ribama onda nije neophodan,inace,po mom iskustvu-je.

Posted on: 2007/4/8 19:36
_________________
lela
Transfer the post to other applications Transfer


Re: Moze li se bez OSMOZE ?
tek provirio
Joined:
2007/3/2 12:19
Group:
reefer
Posts: 24
Offline
Da mislio sam na uredaj za osmozu. Zivim u Varazdinu,a vodu sam mislio uzet iz izvora

Posted on: 2007/4/9 13:12
Transfer the post to other applications Transfer


Re: Moze li se bez OSMOZE ?
iskusni reefer
Joined:
2006/6/26 0:55
From Rijeka
Group:
reef
Posts: 1423
Offline
I vodu iz izvora treba najprije ispitati da bi se znao njen sastav.Inace, i ona moze imati nepozeljne sastojke.
A koju vodu mislis dolijevati umjesto isparene?Isto izvorsku?Je li ti izvor blizu?

Posted on: 2007/4/9 18:21
_________________
lela
Transfer the post to other applications Transfer


Re: Moze li se bez OSMOZE ?
reefer pocetnik
Joined:
2007/3/3 20:13
From Novi Sad Srbija
Group:
reefer
Posts: 142
Offline
Ako je akvarij veoma malih dimenzija nema smisla, da kupujes osmozu od 90-300 Eura ima svakakvih modela...
Bez osmoze neko vrijeme moze da ide akvarij ali dobices puno neprijatnih problema. Na pocetku nisam ni ja imao RO vise od 2 godine i tek sam onda kad sam kupio veci akvarij naucio da bez osmoze prakticki bacamo pare odrzavajuci neke osnovne karakteristike vode na koliko toliko zadovoljivom nivou. Da o algama i nus produktima ne pricamo. Razmisli dali ces ici na veci akvarij ili odmah pocinjes sa velikim?
Ja sam se kao i vecina morskih akvarista godinama ucio na greskama dok nije bilo interneta i trgovci su nam prodavali sve i svasta...ono malo sto smo imali knjiga puno nam je pomoglo. Procitaj prije nego kupujes RO i lijepo da pitas nas na forumu za savjet.
Konacna odluka je na tebi i financijama. Ne zaboravi da moras mijenjati pred filtere na osmozi cesce ako je voda slabija iz izvora...
Ljudi su nekakog misljenja, da ako je to izvor, WOW to je onda odmah super voda...zadnje godine sam bio u Vojvodini radio bas na velikim filtracijama vode sa RO i sva voda dolazi iz dubina 40m i dublje...ove prve pune su fosfata jer se mijesaju sa umjetnim gnojenjem...sve imaju Arsen u vodi...da o Zrenjaninu ne govorim- sa onom vodom mozes da varis koliko ima zeljeza... smeđe boje je...
Daj nekome od nas vodu na analizu barem onu osnovnu.
Voda mora biti uzeta iz izvora ujutro, u sredini dana i navece u tamnim posudama i u roku par sati (max.5- analizirana.
Napisi na svaku flasu kad je voda uzeta. Nije isto kad ali otisli bi predaleko od osmoze da sad to pisem.

Uzmi neke osnovne analize koje se mogu kupiti i u apotekama, akvarijskim trgovinama. Igraj se nauci se i vidjeces, da je svaki takav korak veselje u nasem hobiju.
Neke od analiza za jednokratnu upotrebu mogu ti i ja poslati gratis.

Posted on: 2007/4/9 21:43
_________________
Hong Kong-Branko
Transfer the post to other applications Transfer


Re: Moze li se bez OSMOZE ?
iskusni reefer
Joined:
2006/6/26 0:55
From Rijeka
Group:
reef
Posts: 1423
Offline
Svaka cast Hongk K. Eto vidis;tako sam ja prijatelju odnijela neke koralje,a onda je on uzeo tu vodu u kojoj sam donijela
koralje i analizirao je (spektrometrom)na fosfate.Ispalo je da je ta voda o,o6 .Ja sam bila izuzetno zadovoljna.Jer:

1. ako u tu vodu samo umocis svoju ruku-fosfat ce narasti jer na rukama uvijek ima fosfata.(ja nisam na to pazila,jer sam naravno, umocila ruke u vodu,dok sam stavljala koralj u vrecicu-nisam znala da ce voda biti analizirana).

2.Voda u kojoj je koralj boravio nekoliko sati također mora imati povisen fosfat zbog njegovih metabolita).

Dakle,bila sam zadovoljna jer sam racunala da je ,znaci,ta voda imala najvise 0,03 fosfata-sto sam negdje i pretpostavljala po izgledu svojih koralja.

Ovo je bio malo off topic,ali bas me tvoje detaljne rasprave podsjetise na taj događaj.

Sada kod mene u akvariju ima jos i manje fosfata,pa to utjece na boju koralja.

Posted on: 2007/4/9 23:28
_________________
lela
Transfer the post to other applications Transfer


Re: Moze li se bez OSMOZE ?
artreef urednica
Joined:
2006/6/23 15:40
From Zagreb
Group:
artreef urednica
Posts: 1669
Offline
EXFXW, bez osmoze se moze, ali drzi se "recepta" tj. ako se voda koju mislis uzimati s izvora pokaze dovoljno tvrda, kisela, bez viska fosfata, nitrata, teskih metala koristi je stalno, jer je također dosta bitno u morskoj biti dosljedan.

Moguce da ce ustvari samo tvrdoca i ph stvarati probleme, tj. biti nesto nzi, ali to bi mogla sol podignuti i drzati na pozeljnom nivou.

p.s. (fosfata uvijek nesto sitno treba biti 0.01-0.03, vjerujem da je pravi recept, ali eto, nikako se ne sjetim izmjeriti more, a jos bi bilo bolje kada bi se mogle dobiti prave specifikacije recimo Crvenog Mora)

Posted on: 2007/4/10 8:38
Transfer the post to other applications Transfer


Re: Moze li se bez OSMOZE ?
reefer pocetnik
Joined:
2006/7/3 16:47
Group:
reefer
Posts: 152
Offline
Ja nisam pristalica morskog akvarijuma koji se puni sa vodom bez osmoze.
Mene zanima kako dolazis do te izvorske vode? Da li je neki bunar, vrelo... ili imas ugrađenu cesmu (pipu) na tom izvoru? Ako nema pritiska u cevima, kako ces da pokreces osmozu?
pH ne pravi problem, jer se dodavanjem soli to regulise. So sadrzi pufere u sebi. Oko tvrdoce je problem. Moraces da dodajes karbonate, kao i kalcijum, naravno.

Posted on: 2007/4/10 10:51
Transfer the post to other applications Transfer


Re: Moze li se bez OSMOZE ?
tek provirio
Joined:
2007/3/2 12:19
Group:
reefer
Posts: 24
Offline
reef300 Prirodni pad vode iz planine kod IVANCICE ( PODBELOM ) tocni naziv mjesta , a voda tece kroz plasticne cijevi to su valjda mjestani slozili prije oko 20 god. Mislim da voda nije tvrda jer dolaze i zagrebcanci i varazdinci po nju za piti.

Posted on: 2007/4/10 11:48
Transfer the post to other applications Transfer


Re: Moze li se bez OSMOZE ?
tek provirio
Joined:
2007/3/2 12:19
Group:
reefer
Posts: 24
Offline
Kahuna koristio sam ju za Diskuse i nije bilo frke budem izmjerio tvrdocu i nitrate PH je 7.2

Posted on: 2007/4/10 11:53
Transfer the post to other applications Transfer



(1) 2 3 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.

[Advanced Search]


 Slike iz artreef galerije
plitvice7.jpg
blennius nigriceps

 Prijateljske stranice

 Ekoloske stranice

 Mapa artreef-a

 Virii, upozorenja

 Muzika


forum za morsku koraljnu akvaristiku Artreef.net