Ulogiraj se
Username:

Password:


Izgubljena lozinka?

Registracija!

 Artreef partneri

 Sat i kalendar

 Blog, brbljaonica i igra

Blog
Blog


Online brbljaonica
Brbljaonica


Zaigrajte neku od igara
Igra


 Nove fotografije
Maui (2015/3/19)
Maui
010.JPG (2011/1/4)
010.JPG
Chaetodontoplus mes... (2010/2/28)
Chaetodontoplus mes...
Siganus magnifica (2010/2/28)
Siganus magnifica
Haliclona sp. (2010/2/28)
Haliclona sp.


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users

"XENIZAM" - 1.MORSKA VODA -1.dio
iskusni reefer
Joined:
2006/6/26 0:55
From Rijeka
Group:
reef
Posts: 1423
Offline
Morska voda zauzima 2/3 nase planete.Svi kemijski elementi koji se nalaze na kopnu,otopljeni su u raznim oblicima u morkoj vodi.Neki od njih zastupljeni su u velikim kolicinama.Svi oni koji su u litri morske vode otopljeni u kolicini vecoj od jednog miligrama,nazivaju se makroelementima morske vode.A svi oni koji su u njoj otopljeni u manjoj kolicini od jednog mg na litru-zovu se mikroelementi morske vode.
U makroelemente se ubrajaju natrij,klor (natrijev klorid),magnezij,kalcij,kalij, fluor,stroncij i dr.,
a u mikroelemente napr.zeljezo,jod,managan,cink,molibden,vanadij,litij i dr.(ti se elementi nazivaju jos i oligoelementima ili elementi-
ma u tragovima ).Svi oni imaaju veliku ulogu u zivotu morskih organizama,tako se u nekima od njih mogu naci vrlo visoke koncentracije nekih od njih (napr.u glavonoscimo bakar ima istu ulogu kao zeljezo kod covjeka.Usprkos tome sto u njihovoj krvi ima visoki postotak bakra,veca koncentracija od normalne u vodi u kojoj oni zive -ubit ce ih.!
UMJETNO DOBIVENA MORSKA VODA
U pripremi "umjetnog" mora potrebno je obratiti paznju na :kvalitet izabranog proizvoda

"Slatku" vodu s kojom se priprema

nacin pripreme

izbor "umjetnog" mora obzirom na "slatku"vodu

1.KVALITETA SINTETIČKOG MORA

Moze se nabaviti vise tipova "umjetnog" mora.Neka su dobivena prirodno,tj.isparavanjem prirodnog mora kojem se onda dodaju "izgubljeni"elementi (Red sea-iz Crvenog mora)
Druga su dobivena potpuno sintetickim putem (Tropic marine )
I jedna i druga razlikuju se po kolicini elemenata koju sadrze (ona losija ih imaju manje od onih boljih).Sinteticka se pak razlikuju i po sirovinama iz kojih su dobivena,ali i po vrstama kemijskih reakcija kojima tvore morsku vodu,kad ih ubacimo u "slatku" vodu.
Također postoje vrste koje su namijenjene za pripremu sa vodom iz vodovoda (imaju manji sadrzaj kalcija jer ga u vodi vec ima)i ona namijenjena pripremi sa vodom iz osmoze.
Najnovija generacija sintetickih mora namijenjena su iskljucivo za pripremu sa destiliranom (ili ro-vodom) i imaju kompletan sastav makro i mikro elemenata te su obogacena i kelatorima koji smanjuju eventualnu agresivnost svjeze pripremljene morske vode.Jeftinije vrste imaju nekompletan sastav ,obicno uopce nemaju mikroelemente,a i sastav je neujednacen.
PRIPREMA "UMJETNOG" MORA
Ako more pripremamo s vodom iz vodovoda,trebali bi znati da je u EU (pa i kod nas )dozvoljena kolicina od 50 mg.nitrata u l litri vode (sto se ponekad i događa).To znaci da smo vec unaprijed "OBOGATILI" nase more nezeljenim nitratima,a i ostalim mogucim zagađenjima.Voda u koju smo dodali "sol" treba se dobro izmijesati(stvaraju se plinovi koji nastaju u kemijskim reakcijama) i mijesati bar 48 sati.Tako pripremljeno more ,potpuno je asepticno,tj.bez ikakvih "zastitnih"sastojaka i kao takvo agresivno za organizme.Zato mu treba dodati organske tvari koje ce zastititi organizme od agresivnosti napr.teskih metala kojih također ima (i mora biti u određenoj kolicini)
u sintet.moru.Ti dodaci su brojni i dostupni u trgovinama.
Svi ti agresivni elementi vezu se za organske molekule,time postaju upotrebljivi organizmima koji ih ne mogu ni koristiti u pocetnom obliku.
More koje je namijenjeno drzanju koralja i osjetljivih organizama ne bi trebalo pripremati s vodom iz vodovoda.(ako nismo potpuno sigurni u njen sastav).

Posted on: 2006/7/3 0:21
Transfer the post to other applications Transfer


Re: "XENIZAM" - 1.MORSKA VODA -1.dio
artreef urednica
Joined:
2006/6/23 15:40
From Zagreb
Group:
artreef urednica
Posts: 1669
Offline
Posto sam prinudjena raditi tj. spravljati sama more, nasla sam "svoj recept" s kojim sam zadovoljna i koristim isti recept vec vise od dvije i pol godine.
Zagrebacka voda je dosta tvrda, pa sam u startu stavljala Tetrin ph/kh -, ali ga vise ne stvaljam, nego samo s vremena na vrijeme.
Mjerili smo nedavno nitrate i u vodovodnoj vodi tu u Zagrebu ih ima, ali ako se u vodovodnu vodu stavi Tertin aqua safe, on automatski snizava nitrate (izmjerili smo), a sastav tog preparata u sebi sadrzi i magnezij koji bi i inace trebalo dodavati kao element u morsku vodu, jer pogoduje morskim organizmima. Dugo vremena nisam uopce bila svjesna toga da ustvari svakim nadoljevanjem novog mora dolijem i Mg-a.
sto se tice same soli, pocela sam s serra soli, i koristila je odprilike godinu dana, dok nisam krenula a zahtjevnije organizme. Nakon toga sam imala priliku koristiti Red sea, Tetra marine i Instant Ocean-kojeg sada koristim zadnjih godinu dana (sol kupljena na vrece je najjeftinija i najprakticnija, posebno za reefere koji imaju velike i ogromne akvarije.)

Posted on: 2006/7/3 12:12
Transfer the post to other applications Transfer


Re: "XENIZAM" - 1.MORSKA VODA -1.dio
iskusni reefer
Joined:
2006/6/26 0:55
From Rijeka
Group:
reef
Posts: 1423
Offline
Imam losa iskustva sa testovima,mi smo uvijek paralelno radili sa barem 2 testa (duplin i red sea-ov),koji se smatraju boljim a i vrlo su skupi.ne samo da su neprecizni,nego je cak tesko precizno ocitati vrijednosti(zbog ,ako nista drugo,individualne percepcije boja,osvjetljenja i kuta gledanja).
A u morskoj vodi sve je jos diskutabilnije.
U Njemackoj je jedna poznata izdavacka kuca platila testiranje akvaristickih testova i samo su dva prosla i to samo najskuplja verzija tih testova.(salifert i merck),iako nisu bili 100 % tocni,nego nisu bitno odstupali od rezultata laboratorijske analize.
Inace testovi mjere samo napr.anorganski nitrat,pa kad stavis aqua safe on pretvori anorganski u organski,pa on postaje nemjerljiv testom,ali je jos prisutan u vodi.Nitrat je iz vode moguce ukloniti samo bioloskom redukcijom(pomocu bakterija)ili elektrolizom (uređejem zvanim N-FORCER -uređajem patentiranim u Americi).Dakle svi testovi mjere
anorganski nitrat,fosfat ili dr.,pa je ovaj drugi-organski i dalje prisutan,ali nemjerljiv.Tako dobijes neupotrebljiv i lazan podatak.

Posted on: 2006/7/4 0:46
Transfer the post to other applications Transfer


Re: "XENIZAM" - 1.MORSKA VODA -1.dio
reefer
Joined:
2006/6/26 10:17
Group:
reef
Posts: 697
Offline
Xenia, a sto mislis o relativno "novijoj" metodi pripremanja umjetnog mora, gdje se savjetuje da se sol dolije u RO vodu i promjesa dok se ne otopi(15-20minuta), te se odmah nakon toga napravi izmjena ili nadoljevanje???

O tome je bilo govora na prezentacijama ako se nevaram jos prije godinu dana, a danas to vecina modernih reefera prakticira.
Moram priznat da i ja tako pripremam more, a kadkad mi se i zalomi da ga ostavim na dulji period...

Prednost takvog pripremanja jest u iskoristivosti elemenata iz umjetne soli, tipa kalcij i magnezij...
Nazalost nisam bas previse potkovan podacima da to dokazem, ali su drugi dokazali umjesto mene negdje vec na internetu

Posted on: 2006/7/4 20:00
Transfer the post to other applications Transfer


Re: "XENIZAM" - 1.MORSKA VODA -1.dio
iskusni reefer
Joined:
2006/6/26 0:55
From Rijeka
Group:
reef
Posts: 1423
Offline
Ne bih htjela da pretvorimo ovaj forum u neko rekla-kazala.narocito ne u neko prepucavanje.Ono sto sam napisala je sazetak znanja skupljenih u knjigama morskih biologa i kemicara .
Ako ti mislis da je ta "metoda" bolja,znaci da si vrlo zadovoljan, pa bi svi rado vidjeli te rezultate.U mojoj literturici nema preporuka za takvo sto.Kad se ta stvar (i ako se )prouci,vjerojatno ce biti objavljeni rezultati istrazivanja.A kako bi to vjerojatno vrlo razveselilo proizvođace soli,jer bi olaksalo rad "reeferima",oni bi to vrlo rado i veselo objavili.Islo bi im u prilog i bilo dobra reklama.

A koralji ne uzimaju kalcij,magnezij i ostalo u "turnusima" ni samo onog trena ne popapaju sve,kad im ti ubaacis novu sol.Njima to treba (i trebalo bi da toga ima stalno,)pa im onda nije vazno jesi li ti ili nisi upravo ubacio "frisko" more. U prirodi tto ne postoji,a oni tamo zive sitnih par miliona godina.
U 45 godina akvaristickog staza ,sto mislis,kolikim se novitetima svjedocilo,a koliki su do danas prezivjeli.
Jedan od novijih je recimo "zeovit".

Posted on: 2006/7/5 2:27
Transfer the post to other applications Transfer


Re: "XENIZAM" - 1.MORSKA VODA -1.dio
reefer
Joined:
2006/6/26 10:17
Group:
reef
Posts: 697
Offline
Vidim ja da cu tesko ja ista dokazati, jer ja iskreno nisam na tvom nivou akvaristike... ne interesira me toliko kemija vode i jos uvijek sam idealista koji je u uvjerenju da netrebas sve znati da bi imao impresivan reef.
Kad ga napravim impresivnog, to ce bit moj dokaz - jel moze tako?

Nesvidja mi se tvoj nacin pisanja, i svidja mi se... mislim samo da mi treba malo vremena da se "naviknem"..he he
- ovo ide i na druge teme, s moje strane sigurno nema zamjerki, samo ti nastavi u svom stilu, malo ozbiljnosti ne skodi
LP,
Vedran

P.S. sorry za offtopic

Posted on: 2006/7/5 23:49
Transfer the post to other applications Transfer


Re: "XENIZAM" - 1.MORSKA VODA -1.dio
iskusni reefer
Joined:
2006/6/26 0:55
From Rijeka
Group:
reef
Posts: 1423
Offline
nema frke Stina,ima vremena.A bit ce i pomocnika,kako vidis.
A onda,svaki koralj,koje god bio vrste,ako raste i u dobrom je zdravlju,prava je atrakcija.

Ne mogu a da ne dodam jos nesto o tom "umjetnom" moru.Na nekim vrstama mora,iza imas uputstvo koje kaze: ako se stvar ne otopi u potpunost dodajte mineralnu vodu (pazi molim te )ili ubacite mjehurice CO2.sto to znaci,ne moram ti reci.A i soli su tako skombinirane da reagiraju jedne s drugima (oslobađajuci plinove).A vecina njih je u obliku koji je za koralje,u toj fazi kad reakcija tek pocinje,potpuno neiskoristiva.Moguce je da zbog kolicine koja se mijenja (male)ne dođe odmah do nekih negativnih reakcija,ali malo po malo..Ja bih radije izgubila malo vise vremena i pustila to sve da napravi svoje.Akvarij bas ne oprasta eksperimente-ili rijetko kad.

Posted on: 2006/7/7 0:08
Transfer the post to other applications Transfer


Re: "XENIZAM" - 1.MORSKA VODA -1.dio
reefer pocetnik
Joined:
2006/7/3 16:47
Group:
reefer
Posts: 152
Offline
Slani drugari, pozdrav.
Moje iskustvo sa pravljenjem mora u Beogradu: Nasa voda je srednje tvrda, ali je pH oko 7-7,5. Ima silikata i fosfata. Nazalost testove za SiO4 i PO4 imam samo Red Sea, koji su izuzetno netacni, tako da ocitavanja nemaju vrednost za ovu temu. Moje iskustvo sa Salifert i JBL testovima je mnogo bolje.
sto se tice pripreme sa vodovodnom vodom iz Beograda, nema sanse zbog brze pojave algi (zbog koncentracije PO4 i SiO2). Ja radim iskljucivo sa RO vodom + Tropic Marin so. ranije sam koristio Sera so (kao jedinu mogucu za nabavljanje u Bg) koja je davala katastrofalne rezultate bez dodavanja određenih elemenata poput KH plus i pH plus. pH nikad nije prelazio 7,5 sa Serinom soli. Tropic Marin ide do 8,2 ali tek nakon 24-48h uz intenzivnu aeraciju. u prvih 24h nisam primetio znacajan porast pH u vodi.

Posted on: 2006/7/7 9:56
Transfer the post to other applications Transfer


Re: "XENIZAM" - 1.MORSKA VODA -1.dio
reefer u usponu
Joined:
2006/7/3 9:18
Group:
artreef ekipa
Posts: 306
Offline
Ja koristim serinu sol i nemam nikakvih problema. Ph je stalno na 8,3. Moguce je da si dobivao nekakvu losu isporuku.

Ja sam isti kao Stina, napravim more s RO vodom, izmjesam ga dok se sve ne otopi i onda ga bacim u akvarij. Doduse nikad vise od cca 10% ne mijenjam pa se zato ni ne bojim posljedica.

BTW tko koristi koju sol i koliko ju placa i gdje kupuje? Ja nabavljam serinu po 400 kn za kantu od 20kg. Narucujem ju izravno od uvoznika sere. Sad nisam siguran jel mozda 25 kg. Moram pogledati na kanti.

Posted on: 2006/7/7 11:13
Transfer the post to other applications Transfer


You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.

[Advanced Search]


 Slike iz artreef galerije
samac
P1050308.jpg

 Prijateljske stranice

 Ekoloske stranice

 Mapa artreef-a

 Virii, upozorenja

 Muzika


forum za morsku koraljnu akvaristiku Artreef.net