Ulogiraj se
Username:

Password:


Izgubljena lozinka?

Registracija!

 Artreef partneri

 Sat i kalendar

 Blog, brbljaonica i igra

Blog
Blog


Online brbljaonica
Brbljaonica


Zaigrajte neku od igara
Igra


 Nove fotografije
Maui (2015/3/19)
Maui
010.JPG (2011/1/4)
010.JPG
Chaetodontoplus mes... (2010/2/28)
Chaetodontoplus mes...
Siganus magnifica (2010/2/28)
Siganus magnifica
Haliclona sp. (2010/2/28)
Haliclona sp.


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users

elementi koji utjecu na rast i koloritet sps koralja
reefer
Joined:
2006/6/26 10:17
Group:
reef
Posts: 697
Offline
Eto, citanjem foruma, otkrio sam da ljudi ubacuju razne elemente(i elemente u tragovima) da bi pospjesili rast koralja i koloritet.

Mene interesira da li znate koji elemenat pridonosi rastu, koji koloritetu(kojem?) te koje bi bile njihove idealne vrijednosti u reef akvarijima??

Upoznat sam sa cinjenicom da ukoliko primjetimo na plate montiporama, male bijelkaste izbojke, to je znak da fali potassium-a u akvariju... no to je sve sturo i poprilicno neprecizno.

Ispisite ovdje svoja saznanja i svoje male "tajne", kako bi i drugi akvaristi mogli napredovati i ponesto nauciti iz ove teme...

Posted on: 2006/10/6 13:40
Transfer the post to other applications Transfer


Re: elementi koji utjecu na rast i koloritet sps koralja
iskusni reefer
Joined:
2006/6/26 0:55
From Rijeka
Group:
reef
Posts: 1423
Offline
Ne mozes odijelit te dvije stvari_koralj koji ne raste nece imati ni pravu boju.Napr.ako imas plavu abrotanoides -oni dijelovi na njoj koji su plavi-to su dijelovi koji rastu.Ako joj se rast uspori ili cak prestane rasti-ti dijelovi ce vrlo brzo posmeđiti i imat ces jednobojnu ,smeđu acroporu.
Kad si postavio pitanje o Balling sistemu-dobio si bio odgovor o samo nekim "tvarima"koje (ne samo da utjecu na rast i boju)-mogli bismo reci da utjecu na zivot ili nezivot koralja.
Onaj odgovor koji si bio dobio na tu temu je samo mali dio Balling sistema (ja sam mislila da svi koji govore o tom sistemu misle na isto-cjelokupni sistem,a onda sam shvatila da je to vrlo pojednostavljen Balling sistem).
Da bi ubacivao u akvarij sve (nikad nije bas sve)trebawlo bi to biti otprilike:jod,flor,molibden,bor,stroncij, brom,barij,zeljezo,krom,bakar,cink,kobalt,vanadij,selen i jos ponesto.
Naravno da u moru (sintetickom) ima svega toga,ali ne dovoljno,a i kolicina koralja koju imas utjece na potrosnju.(da nisam ni naapisala one osnovne kao kalcij,magnezij...).
Svi oni moraju doci u vodu u tocno određenim oblicima (jer su inace za koralje neupotrebljivi pa bi bilo kao da ih ni ne stavljas.Kao da recimo ubacujes kalcij karbonat i mislis da koralji imaju kalcija.
Znaci nije bas jednostavno,pogotovo ako znas (a znas) da je svaki od njih istovremeno i otrov,a da su kolicine koje treba dodavati jako,jako male i da umjesto da obojis koralje,dobijes mrtve koralje.
No,sada vec ima za kupiti vecina oligo elem i trace elemenata,a i zeljezo (koje izravno utjece na boju,kao i jod i flor ) u gotovim pripravcima,pa bi ih ipak trebalo kupiti.Tu se ne radi o marketinskom triku jer sve to treba koraljima da bi gradili PRAVILAN koralit,RASLI i bili ZDRAVI i OBOJENI.

Ako koralj raste,to jos uvijek ne znaci da je zdrav i da je s njim sve u redu-on moze graditi nepravilan i degenerican koralit,krhak i lomljiv (sto u prirodi nije slucaj--kako bi koralji prezivljavali u prirodi kad bi bili krhki i kad bi ih svaka riba slucajno mogla slomiti!!).To se lako primjeti ,ako znas prepoznati simptome.Čak i Tridacna moze graditi nepravilnu ljusturu (na kojoj se tocno vidi kad je pocela nepravilno rasti),a ako joj se meso previse vidi(tj.ako se ona jako otvara)i to ukazuje da joj nije dobro.(iako neki misle da je bas suprotno-a nije ).

Eto,tema je jako siroka,pa sam se i ja raspisala.
No napr.flor utjece na plavu boju (i ljubicastu),zeljezo na zelenu a ovaj potassium kojeg spominjes (kalij) hm...

Posted on: 2006/10/7 0:40
_________________
lela
Transfer the post to other applications Transfer


Re: elementi koji utjecu na rast i koloritet sps koralja
artreef urednica
Joined:
2006/6/23 15:40
From Zagreb
Group:
artreef urednica
Posts: 1669
Offline

uz te elemente (elementi u tragovima, aminokiseline) dodala bih da je i sama vrsta i kolicina osvjetljenja bitna za boje, jer ako netko preferira i ima vecinu HQI lampe, od nekih 3500-1000 K, taj ce imati "zuti" tj. pretezno smeđi akvarij.
Slobodno me ispravite ako grijesim, ali takvo je moje misljenje i vjerujem da sve iznad 15000 K pa navise prema actinic boji isto utjece na sam izgled koralja i njegove boje.

Posted on: 2006/10/7 11:59
Transfer the post to other applications Transfer


You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.

[Advanced Search]


 Slike iz artreef galerije
Anemonia sulcata
Jedan rijecki akvarij-2

 Prijateljske stranice

 Ekoloske stranice

 Mapa artreef-a

 Virii, upozorenja

 Muzika


forum za morsku koraljnu akvaristiku Artreef.net