Ulogiraj se
Username:

Password:


Izgubljena lozinka?

Registracija!

 Artreef partneri

 Sat i kalendar

 Blog, brbljaonica i igra

Blog
Blog


Online brbljaonica
Brbljaonica


Zaigrajte neku od igara
Igra


 Nove fotografije
Maui (2015/3/19)
Maui
010.JPG (2011/1/4)
010.JPG
Chaetodontoplus mes... (2010/2/28)
Chaetodontoplus mes...
Siganus magnifica (2010/2/28)
Siganus magnifica
Haliclona sp. (2010/2/28)
Haliclona sp.


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users

koraljni grebeni-sto su i od cega se sastoje
artreef urednica
Joined:
2006/6/23 15:40
From Zagreb
Group:
artreef urednica
Posts: 1669
Offline
Pomisao na koraljne grebene automatski nas asocira na toplu klimu, tropska mora, sarene ribice i savrseno bistro more.Ipak, pojam Reef, se upotrebljava za veci ekosistem. Koraljna zajednica je zapravo sistem koji ukljucuje kolekciju bioloske komune, predstavljajuci jedinstveni svijet u malom. S pravom, koraljne grebene zovu "kisne sume oceana".
Koralji su zapravo skupine sitnih zivotinja koje spadaju u porodicu cnidiaria, a između ostalih u tu skupinu spadaju i meduze, anemone, hidre...To su takozvane tihe zivotinje. Koralji su sessile zivotinje vezane za jedno mjesto,tj.nepokretne- skoro nepokretne, jer je poznato da se neki koralji, anemone "secu" s mjesta na mjesto, a tako sire i svoj teritorij, pocesto ostavljajuci za sobom mlade kolonije. Svoju hranu ne traze, vec cekaju da ona dođe do njih, ili imaju metode kako namamiti plijen i uhvatiti ga. Hrane se planktonom, ili malim ribama, a svoj plijen hvataju pipcima,zarnicima, ili specijalnim hvataljkama(ovisi o vrsti koralja). Koraljne grebene sacinjavaju kolonije raznoraznih koralja i svaki je individua za sebe.Oni neprestalno rastu, a njihov kostur koji je po kemijskom sastavu kalcijev karbonat (tu govorimo iskljucivo o tvrdim tj. kalcitnim koraljima), im sluzi kao zastita ako dođe predator, a uz to daje oblik i velicinu koloniji. Velicina i oblik ovise o vrsti koralja i okolisu u kojemu se nalaze. sire se u prosjeku između 0.3-10 cm na godinu, stvarajuci tako nevjerojatne oblike, zajednice na morskim grebenima. Varijacije koralja ovise o polozaju grebena, uvijetima i zivotinjama koje tamo zive.
Koralji sacinjavaju posebnu simbiozu sa algom zooxanthellae, koja zivi unutar koraljevih polipa i fotosintezom proizvodi hranu koju dijeli sa koraljem. Za uzvrat, koralj ju stiti, i omogucuje joj siguran dovod svijetla, koji je neophodan za proces fotosinteze. U slucaju nestanka alge iz koralja koralj blijedi, oslabljuje,j avlja se mogucnost stresa, sto prouzrokuje daljnje bolesti ili smrt. Do bolesti koralja moze doci i zbog izlaganja ultraljubicastim zrakama, sedimentacijom, zagađenjem, promjenom salniteta i neprimjernom temperaturom. Zbog algine potrebe za svjetloscu, koraljni grebeni se nalaze u prozirnim, cistim morima gdje svjetlost moze prodirati do koraljevih polipa. Koraljne zajednice trebaju tropsku ili suptropsku klimu, te egzistiraju na poziciji 30 stupnjeva sjeverno do 30 stupnjeva juzno od ekvatora.
Grebeni se mogu generalno svrstati u tri tipa.
1.priobalni tip,najcesci-spaja morski svijet sa obalom
2.barijerni tip, platforme, odcijepljeni dijelovi od kopna,uvale
3.atolni tip,tlo vulkanskog porijekla, kruznog i ovalnog oblika
Koraljni grebeni sacinavaju stanista za raznovrsne morske organizme. Ti se organizmi oslanjaju na koralje kao izvor hrane i sklonista. Osim koralja koji sacinjavaju simbiozu sa algom,te ostalih cnidarians kao sto su meduze i anemone, tu se nalaze bica poput raznovrsnih spuzvi, morskih crva, skoljkasa, zvijezdaca, jezinaca, morskih kornjaca, zmija i svakakvih riba, algi te nebrojenih sitnih organizama oku jedva vidnih.

Posted on: 2006/6/26 13:09
Transfer the post to other applications Transfer


You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.

[Advanced Search]


 Slike iz artreef galerije
Chelmon rostratus
napuhani puffer

 Prijateljske stranice

 Ekoloske stranice

 Mapa artreef-a

 Virii, upozorenja

 Muzika


forum za morsku koraljnu akvaristiku Artreef.net