Browsing this Thread:
1 Anonimnih korisnika
izrada morskog akvarija |
||
|---|---|---|
|
tek provirio
![]()
reefer Postovi:
1
![]() |
Pozdrav svima!
Želio bi izraditi morski akvarij vrlo neobičnih dimenzija, visine 105, dužine 62 i širine 27 cm. Da li je to uopće moguće izraditi i održavati te kolika bi trebala biti debljina stakla na tu visinu? Hvala i pozdrav!
Postano: 16.12.2009 09:12
|
|
Transfer
|
||
Re: izrada morskog akvarija |
||
|---|---|---|
|
reefer
![]()
webmaster/admin Postovi:
516
![]() |
Sve je izvedivo samo je pitanje koliko je održivo.
Debljina stakla bi trebala biti bar 16mm. Ukoliko je dobro postavljen kompletan sustav filtracije te pažljivo odabrani organizmi koji u aquariju tih dimenzija mogu živjeti i uspjevati, nebi smjelo biti problema. Naravno treba odabrati odgovarajuću vrstu svjetlosti za tu visinu, uskladiti protok strujanja akvarija i pribaviti specijalne hvataljke sa kojima se može doć do dna kada vam to zatreba. U svakom slučaju, smatram da te dimenzije nisu po pravilima morski akvarij već samo ukras sa kojim može biti više problema nego veselja.
Postano: 18.12.2009 10:12
|
|
|
|
||
||
|---|---|---|
|
reefer
![]()
reefer Postovi:
428
![]() |
staklo ne postoji(koliko ja znam) 16 mm,jedino dvije osmice
postoji,2,4,6,8,10 onda(gdje cijena i težina komada podosta raste) 12,15,19 mm. što se tiče održavanja akvarija od 105 cm(znam jednog čovjeka koji je tako nešto napravio i onda odustao od toga bas zbog održavanja) sve je moguće ,samo to je muka. treba gledat da kad čovjek stavi ruku u normalnom stojećem položaju ruka ide do dna akvarija i s njma se da radit po njemu a netreba stajat na nikakve stepenice. nadalje t5 svjetla ti ne probijaju tako duboko.
Postano: 19.12.2009 02:12
|
|
Transfer
|
||
||
|---|---|---|
|
artreef urednica
![]()
Group:
artreef urednica Postovi:
1669
![]() |
Poštovanje, fleg65.
Morski akvarij dimenzija koje ste naveli može biti problematičan, ali i ne mora. Bitno je za početak znati koji tip morskog želite napraviti. Po dimenzijama akvarija, usudila bih se reći da bi to bio neki ukrasni akvarij u nekom prostoru, akvarij po zamisli arhitekta/tice. Vjerojatno u nekom uredu, ordinaciji... A ako sam u pravu, onda takav akvarij niti ne bi trebao imati prezahtjevne organizme, a u takav akvarij onda niti ne treba stavljati ruke niti prčkati po njemu. Naravno, opet, nije akvarij ukrasna slika, pa da se ne mora ama baš ništa raditi na njemu , ili u njemu. Obavezno je zamjena mora , oko 20% (ali to ne bi trebao biti problem, jer pretpostavljam da bi akvarij imao odvod i dovod...), te redovita promjena filtar medija. Ukoliko nisu zahtjevni organizmi (beskralješnjaci poput meduza ili tvrdih koralja) već su tu samo ribe i ponešto mekanih koralja onda s takvim akvarijem ima posla kao i s najobičnijim ciklidarijem). Naravno treba odabrati odgovarajuću vrstu svjetlosti za tu visinu, uskladiti protok strujanja akvarija... Ali prije svega odabrati tip akvarija *da je to moj odabir rekla bih ovako ...mekani koralji poput Sarcopytona, Xenia, na dno discasome, zoe, Clavularije, ponegdje postaviti malo Wilkinsonove gorgonije... ...ribe: plove cromisa i anthiasa, salarius, glavoč za pijesak, možda koja centropyga poput Lorija ...rakovi samci i puževi ...colospongija...nefotosintetička spužva
Postano: 20.12.2009 12:12
|
|
Transfer
|
||
Vi možete gledati topice.
Vi nemožete zapoceti novi topic.
Vi nemožete odgovoriti na postove.
Vi nemožete editirati vaše postove.
Vi nemožete izbrisati vaše postove.
Vi nemožete dodati glasanje.
Vi nemožete glasati.
Vi nemožete prikaciti datoteke postovima.
Vi nemožete postati bez odobrenja.

Transfer