Ulogiraj se
Username:

Password:


Izgubljena lozinka?

Registracija!

 Artreef partneri

 Sat i kalendar

 Blog, brbljaonica i igra

Blog
Blog


Online brbljaonica
Brbljaonica


Zaigrajte neku od igara
Igra


 Nove fotografije
Maui (2015/3/19)
Maui
010.JPG (2011/1/4)
010.JPG
Chaetodontoplus mes... (2010/2/28)
Chaetodontoplus mes...
Siganus magnifica (2010/2/28)
Siganus magnifica
Haliclona sp. (2010/2/28)
Haliclona sp.


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users

vanjski filter od plexiglasa
artreef urednica
Joined:
2006/6/23 15:40
From Zagreb
Group:
artreef urednica
Posts: 1669
Offline
Ovo je filter koji se moze napraviti od stakla ili plexia. Plexi je utoliko bolji sto je laksi i teze dolazi do njegovog puknuca ili procurenja, ali je zato i do 3-4 puta skuplji od obicnog. Filter je radjen za prosli akvarij od 200l, da mu pase po bocnoj stranici.

Dimenzije cijelog filtera:
visina 35 cm
sirina 12 cm
duljina 40 cm
---------
zapremina oko 16.8 l

dimenzija pojedinacne komore
visina 35 cm
sirina 12 cm
duljina 10 cm
---------
zapremina oko 4.2 l

plexiglas je debljine od 3 mm, proziran


Ovaj filter osmisljen na nacin da ima 4 komore, te vanjskim preljevom iz akvarija u filter ulazi voda u prvu komoru. Iz zadnje komore postoje dvije pumpice svaka 600 l/h koje vracaju cistu vodu nazad u akvarij.
Druga i treca komora imaju svoje rucno izradjene mrezice u koje se stavljaju filterski mediji. Pomocu tih mrezica (koje su napravljene od mreza za komarce) lakse je vaditi i zamijenjivati filterske medije kada je to potrebno. Mreza komaraca je izrezana u obliku pravokutnika kojega treba spojiti, te je to rucno sasiveno tj. spojeno.

Filter takodjer ima i poklopac, koji sluzi da necistoca ne upada u filter.


Prva komora se sastoji od zelenih spageti algi, caulerpe, te u njoj trenutno zivi jedna zvijezda zmijaca te puno copepoda i ostalih sitnih organizama. Ta je komora djelomicno refugium. U nju ulazi voda iz akvarija i vrsi se prva filtracija, tj. sve razgradivo pojedu sitni organizmi koji zive u njoj. Da bi voda uopce dosla iz akvarija, postavljene su dvije cijevi (koje su bile ravne, ali su savinute rucno, da bi dobro stajale i povezivale akvarij s filterom. One su napravljene na nacin da je u njih stavljen pijesak, te su one zagrijavane, te lagano savijane. Na vrhu stoji maleno crijevo za zrak pomocu kojeg se lakse napravi protok kroz cijev. Sve je rucno napravljeno. Dvije cijevi sluze za bolji protok, a i sigurnost ako dodje do zastopavanja jedna, protok slabi, to se da primjetiti, ali filter jos uvijek radi.


Druga komora je komora aktivnog ugljena koji je 24/7 u upotrebi, te se mijenja svakih 7-8 tjedana. Od samog starta koristim serrin aktivni ugljen i zadovoljna sam njime. Dok je filter bio za akvarij od 200l, tada je u toj komori bio jedan paketic AU, sada je akvarij duplo veci, pa je i doza dupla. U toj komori se trenutno nalazi i jedna pumpa koja sluzi s vremena na vrijeme (nije uvijek ukljucena), za skidanje masne mrlje s povrsine-ako se stvori-isto izum elfreefera (pumpa slabijeg protoka-koja je nekada bila bila u 4 komori za izbacivanje vode nazad u akvarij, sada je u mirovini i radi povremeno, ako se ukaze potreba). Na vrhu Au-a stoji i vata koji po potrebi ocistim ili promijenim. (sluzi mi kao brzi startni dio kada promjenim AU)

Treca komora je komora za po4 remuver. Kod nas je to greenx od hagena u vecini slucajeva. Pokusala sam s hobijevim, ali predugo sam ga trebala ispirati prije upotrebe. S greenx-om sam i vise nego zadovoljna. Mijenjam ga svakih 12 tjedana (odprilike +/- tjedan dana). Na vrhu trenutno stoji zelena spageti alga pomjesana s micro fibrom (neki serrin proizvod).


Cetvrta komora u sebi ima dvije pumpice koje vracaju vodu nazad u akvarij. Svaka pumpica ima oko 600/l protoka na sat. Te dvije pumpe su spojene tj. njihov protok prolazi jednom velikom cijevi koja putuje do drugog kraja akvarija i tamo izljeva cistu vodu u akvarij. Sto se tice tih pumpica, njihov protok, broj ili vrsta se mijenjala po potrebi. Zasada vidim da je i ovo dostatno za 440l, pa nema potrebe povecavati protok tj. brzinu rada u filteru. Posto PO4 ott u vodu sitnu oprasinu, postavljena je ispod pumpica isto obican vata koja mehanicki odstranjuje tu sitnu prasinu. U toj komori nalazi se i uzemljivac tj. neka naprava koju je elfreefer napravio da bi uzemljio akvarij.

Tokom tri godine sto je filter u funkciji, dva puta sam selila akvarij, a filter preselila pun, znaci zacikliran je vec 3 pune godine.
Isto tako smo u njemu mijenjali medije (bilo je tu i keramike, vate, spuzve..., neki su mijenjali mjesta, drugi su jednostavno postali visak. Nekada je u filteru stajao i grijac, ali za njega isto nema mjesta vise tj. ne treba uopce biti u akvariju, jer kod nas se nikada temp. ne spusta-->kolicina svjetla, pumpe...sve to dovoljno utjece na zagrijavanje mora u akvariju.

Od samog startanja s tim vrlo jeftinim i jednostavnim filterom nismo imali neke vece probleme, a parametri su izvrsni-nema nitrata, nitrita, amonijaka, fosfata, a samim time sto je filter uvijek preseljen bez praznjenja je i startanje novog akvarija bilo lakse i bezbolnije.

Attach file:jpg  skica-vanjskog-filtera.jpg (41.18 KB)
16_44bce5941adca.jpg 400X300 px

jpg  filter-odozgora.jpg (66.28 KB)
16_44bce93f5223d.jpg 535X200 px

jpg  filter-sa-strane.jpg (45.40 KB)
16_44bcf65ed94a7.jpg 232X400 px

Posted on: 2006/7/18 16:19

Edited by Kahuna on 2006/7/18 16:55:35
Transfer the post to other applications Transfer


Re: vanjski filter od plexiglasa
reefer u usponu
Joined:
2006/6/24 12:01
From Zagreb, Hvarska ul. 2a
Group:
reef
Posts: 221
Offline
Zanima me koju kolicinu makro alge imas u totalu . Pleksi filter bi se mogao napraviti slicno kao Hang on filteri (da je rub do ruba poklopca akvarija) sa ispustom u akvarij. U tom slucaju bi bila dovoljna jedna pumpa za punjenje filtera, a praznjenje bi islo slobodnim padom. S obzirom da se radi o refugium-u, protok ne bi trebao biti narocito velik. Ja sam razmisljao o toj opciji, ali zbog prostora iza akvarija je to za sada nemoguce.
U svakom slucaju pohvala za DIY trud, kao i za clanak!

Posted on: 2006/7/18 19:24
_________________
Brada - ZAGREB
Transfer the post to other applications Transfer


Re: vanjski filter od plexiglasa
artreef urednica
Joined:
2006/6/23 15:40
From Zagreb
Group:
artreef urednica
Posts: 1669
Offline
Brada, nemam pojma koju kolicinu imam makro alge.
Bacila sam unutra saku spageti alge, bacim s vremena na vrijeme caulerpu (ona puno slabije raste, radi pomanjkanja svijetla)

Isto sam razmisljala o takvoj ili slicnoj opciji, tj. napraviti novi i veci filter koji bi po dimenzijama u potpunosti odgovarao bocnoj stranici ovog akvarija, te bi on u svom sastavu imao i refugium, ali o tome jednom drugom prilikom, ako taj filter vidi svjetlo dana.

Posted on: 2006/7/19 12:20
Transfer the post to other applications Transfer


You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.

[Advanced Search]


 Slike iz artreef galerije
rak samac plavih nogu
Synchiropus picturatus

 Prijateljske stranice

 Ekoloske stranice

 Mapa artreef-a

 Virii, upozorenja

 Muzika


forum za morsku koraljnu akvaristiku Artreef.net